Estudiants a casa, edificis tancats, classes buides

Martí Puig i Leonardi.

La vaga aconsegueix trencar la rutina universitària

Són les 8 del matí i la universitat presenta un aspecte insòlit. Accessos al recinte tancats, pancartes reivindicatives a les portes dels edificis del campus i un grup d’estudiants reunit a l’Àgora. No és un dia normal, els alumnes de la Universitat Pompeu Fabra han estat cridats a la vaga. El comitè, avalat amb més de 2.000 firmes de suport, demana diverses mesures que, segons asseguren, la universitat té prou marge per a fer complir. Després d’una estona de calma aparent, però, comença a haver-hi moviment. Els edificis Ramon Turró i Roger de Llúria estan tancats, però hi ha una entrada lateral oberta a Jaume I. Un punt d’entrada que els manifestants no han barrat per a informar la resta d’alumnes.

Els estudiants comencen a arribar al campus, disposats a assistir a classe com si fos un dia qualsevol. Ho troben tot tancat, però intenten accedir al recinte de totes maneres. És llavors quan es viuen els moments de més tensió. Els alumnes que han dormit a la universitat s’agrupen a l’entrada i impedeixen que s’entri. Una mitja hora de tensió i nervis, de crits i empentes. Algú decideix tornar a casa, altres esperen que els permetin entrar a classe, uns quants criden als manifestants i uns pocs decideixen saltar la reixa d’entrada a l’Àgora per assistir a classe.

Són ja les 9.30 i el cordó de piquets s’ha dissolt. Certs estudiants entren a classe i altres a la biblioteca, però és evident que segueix sense ser un dia normal. Hi ha molta menys gent, no arriba a la meitat de la que hi ha normalment. Els piquets es prenen ara un descans. Un cop reunits, decideixen quina serà la següent acció. Saben que la vaga perd força si no s’altera l’ordre del dia a dia a la universitat. Equipats amb un megàfon i alguna pancarta, entren primer a les classes i després a la biblioteca per a impedir que els professors segueixin explicant, per a conscienciar els alumnes que són a les aules i fer-los marxar.

Són les 12 passades, després d’una curta nit el dia s’està fent llarg. Però arriben bones notícies al comitè de vaga. L’equip rectoral es compromet a tirar endavant el fraccionament de matrícula davant el consell de govern i a iniciar negociacions sobre les altres reivindicacions. És moment de descansar, preparar el dinar i prendre forces per a la manifestació de les 7 del vespre.

Fotografies i vídeo de David García Mateu i Martí Puig i Leonardi.